Vårträningsdagen 2024

Vårträningsdagen 2024 – Nu testar vi!

Upplev årets Vårträningsdag 24 april – en dag fylld med energi, gemenskap och möjligheter att förbättra din hälsa. Delta i spännande tester för att mäta din kondition och teknik, få hjälp av PT i gymmet, utforska ett brett utbud av träningspass för alla nivåer och intressen, och stöd samtidigt Läkare utan Gränser genom att utföra ett test i gymmet eller delta i vårt välgörenhetslopp – Sagavarvet. Gör plats i kalendern, dra på dig träningskläderna och känn vårens härliga vibrationer.
Det här är en dag du inte vill missa!

Tester i gymmet

I år planerar vi att genomföra ett helt batteri av tester i vårt fina gym. Detta i syfte att låta dig ta reda på vart ditt nuläge är och sedan kunna använda informationen till att mäta din utveckling längre fram. För varje test som utförs skänker Saga 10 kr till Läkare utan gränser. Våra duktiga personliga tränare kommer att stå redo att guida och peppa dig. Du kan komma på drop-in mellan följande klockslag:
Block 1 kl. 11.00-13.00
Block 2 kl. 15.00-17.00

Testa din kondition med ett enkelt steptest

Under 3 minuter går du upp och ned på en steplåda. Därefter får du sätta dig ned och din puls mäts. Ditt värde används sedan i en enkel formel och därigenom får man ut ett testvärde på hur snabbt du återhämtat dig. Ju bättre kondition du har, desto bättre återhämtningsförmåga har du.

Testa din bänkpressteknik

Öka din bänkpress genom att finjustera din teknik! Under Vårträningsdagen får du experttips och övningar för att optimera din prestation och minska skaderisken. Kom och visa din teknik så hjälper vi dig att lyfta mer och säkert!

Testa din rörlighet

Ett snabbt genomfört rörlighetstest för (nästan) hela kroppen som du kan använda för att mäta din utveckling i rörlighet och styrka och att kunna använda kroppen som en enhet.
Den visar bl.a din rörlighet i:
-fotlederna
-höftleden
-bröstryggen
-axlar och skuldror och även bålstabilitet och styrka i rygg och axlar.
Ha på dig kläder som du rör dig bra i, du blir varken svettig eller andfådd.

Testa din balans

Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att ha bra balans – inte minst för att undvika fallolyckor. Dock är det aldrig för tidigt för att börja tänka på, och utmana, din balans. Vill du veta om du har rätt balans för din ålder? Kom och utför ett mycket enkelt test tillsammans med oss, inga förkunskaper krävs utan du är välkommen som du är.

Inbody test

Under vårträningsdagen kan du när du önskar mellan 9-13 samt 15-17 ta chansen att göra en InBody mätning. Mätningen ger dig information om hur din kroppsliga fördelningen av fett, muskler och vätska är. Du får information om var på kroppen fettet och musklerna sitter och hur din BMR (basic metabolic rate) är. Under vårträningsdagen kan du göra detta test för endast 50 kr.

Tävla mot dig själv i stakmaskinen

Detta är en rolig utmaning där du tävlar mot dig själv. Under två minuter stakar du så långt du kan. Därefter nollställs tiden och skärmen täcks för. I heat två ska du staka under två nya minuter och försöka komma så nära din första distans som möjligt. Den som kommer närmast vinner ett fint pris.

Dagens gruppträning

En vecka innan Vårträningsdagen äger rum kan du boka din plats på passen genom Sagas app/hemsida. Dina bekanta är självklart varmt välkomna och tränar gratis under denna dag. För att säkra en plats till dem – kontakta receptionen@saga-motion.se. Först till kvarn gäller.

07.45-08.35 Yin & Yang Yoga (Online)
Instruktör: Joanna Tisell
Vi sänker tempot och tar oss an en härlig yoga. Under detta pass fokuserar vi på rörelser som ska förbättra vår styrka, rörlighet och kroppskännedom.

09.00-09.45 Styrka (Online)
Instruktör: Laila Hartzell
70-talet! Ni minns väl alla hitsen I will survive med Gloria Gaynor, Gimme Gimme Gimme med Abba eller Heart of Glass med Blondie? Det är dags att ta i och träna på till dessa hits. Laila kör ett styrkepass tillsammans med er till tonerna från dessa gamla hits.

10.00-10.55 Gympa soft
Instruktör: Siv Sagerberg
Vad vore en onsdag utan Gympa med Siv? Dagen till ära firar vi in våren ordentligt och siv bjuder upp till sol och vår även inne i gruppsalen. Klassen bjuder på vårig och somrig musik och färgen är GUL. Klä er gärna i gula kläder för att hylla vårens intåg.

10.15-11.10 Seniorkraft ute
Instruktör: Caroline Andersson
Mötesplats: Tantolundens bollplans parkering. Låt oss presentera en favorit i repris – en härlig cirkelträning ute i den friska luften. Caroline bjuder dagen till ära på några härliga och tuffa överraskningar. Detta vill du inte missa.

11.15-12.00 Pilates Strong 45
Instruktör: Kasia Scripps
Utmana dig själv med att testa vår klass Pilates Strong. Passet erbjuder en lite högre intensitet och tuffare övningar än vår vanliga Pilatesklass. Kasia guidar dig igenom dagens utmaningar och positioner. För er som inte provat denna klass tidigare, passa på!

12.15-13.00 Zumba
Instruktör: Carlos Ibanez & Sergio Molina
Carlos bjuder in sin Zumba kompanjon Sergio och bjuder in till en svängig och tempofylld klass. Ni är många trogna Zumba-följare och till detta pass får ni chansen att önska er favoritlåtar och koreografier. Meddela muntligen dina önskemål till Carlos senast 17/4 så sätter han ihop en favorit i repris klass. Kom och dansa!

17.30-18.00 FTP Test Cykel
Instruktör: Desiree Blomberg & Britt-Marie
Som en del av vår testdag så finns möjligheten att genomföra ett FTP test i gruppträningssalen. FTP test är ett test för att ta reda på sin mjölksyratröskel, dvs ett effektivt hjälpmedel för att träna uthållighet och en utgångspunkt för dig som deltar på våra cykelklasser.

17.30-18.15 Sagavarvet och Coopertest – Spring för Läkare Utan Gränser
Instruktör: Patrik Philip
Sagavarvet är en tradition där vi springer för ett välgörande ändamål, denna gång Läkare Utan Gränser. Passet äger rum på Zinkensdamms idrottsplats, där vi under 30 min springer så många varv som möjligt. När det hela är slut summerar vi antalet varv vi sprungit tillsammans och skänker 10 kr per varv till Läkare Utan Gränser. Då årets vårträningsdag har temat “tester”, finns möjlighet att under Sagavarvet utföra ett subtest VO2-max, där du får ett bra kvitto på hur det står till med din kondition- och syreupptagningsförmåga. Välkommen till Zinken 17.30!

18.15-19.10 Eurovisionfest
Instruktörer: Britt-Marie Olsson, Laila Hartzell och Toni Kaarre
Vad är ett bättre och festligare vårtecken än Eurovision? Vi kör en favorit i repris från förra året så häng med på ett träningspass med inslag av styrka, gympa och enkla danssteg till Eurovision-musik. Fjäderboa? Paljetter? Glitter-shorts? Ta med din Eurovision-utstyrsel vad det än innebär.

19.15-20.30 Yin & Yang Yoga
Instruktör: Bengt Johansson
Dagen avslutas i lugnare tempo med en 75 minuters Yoga. Klassen är precis som vanligt fylld med både en intensivare del med styrka och rörlighet som kombineras med en väldigt lugn, passiv och avslappnande del. En perfekt nedvarvande klass att avsluta dagen med